torstai 30. kesäkuuta 2016

Led-profiilien asennus ja käyttöideoita


Aina toisinaan meille tulee kysymyksiä koskien erilaisia asennustapoja varsinkin Led-nauhoille. Käydään tässä läpi yleisimpiä asennustyylejä niin ominaisuuksien kuin asentamisenkin puolelta.




Epäsuora listavalaistus



Epäsuora listavalaistus on suosittu asennustyyli joka voidaan tehdä huomaamattomaksi, hillityksi tai korostetuksi oman maun mukaan. Yksinkertaisuudessaan epäsuora led-valaistus tehdään asentamalla seinään listoitus jonka päälle itse led-nauha asennetaan heijastamaan valoa ylöspäin. Koska tuotettu valo heijastetaan katon kautta itse tilaan, valaistus on hyvin tasainen, valopisteet piilossa (ei häikäisyä) ja näyttävä. Huonoina puolina tehoa vaaditaan enemmän kuin tiettyyn pisteeseen kohdistetulla valaistuksella. Oivallinen tunnelman luomiseen ja yleisvaloksi. Koko huoneen voi kiertää listoituksella tai esim. käytävillä molemmat reunat tai vain toisen.




Valojuovat


Valojuovat ovat käänteinen versio epäsuorasta listavalaistuksesta. Käytännössä yksinkertaisimmillaan kattoon, seinään tai lattiaan asennetaan pintaan integroituna profiili. Valojuova antaa modernia ja futurista ilmettä. Valaistus teho on hyvä listan alapuolella, mutta toisin kuin epäsuoravalaistus se ei levity kovin laajalle. Valojuovia käytetään varsinkin tehoste ja struktuurien seinien korostamisessa ja luomisessa (seinää nuoleva valo korostaa struktuuripintaa). Valojuova on siis yhdenalainen alasvalo.

Valojuovan kanssa ei pidä asettua perinteiseen muottiin vaan kannattaa käyttää luovuutta. Mikään ei estä asentamasta valojuovaa lattiaan, suoraan seinään tai vaikka jalkalistan alle valaisemaan lattiaa pitkin. Keskelle huonetta voi tehdä neliön tai suunnikkaan kattoon, tyyli on vapaa.

Mikäli huonoja puolia haluaa ajatella, niin valojuovan kohdalla ne ovat valokeilan rajallisuus (joka tosin riippuu paljon asennustyylistä) ja että valojuova korostaa pintoja, niin hyvässä kuin pahassa (epätasaisuudet,pöly, jne)

Profiiliksi käy perusprofiili kuten U1520 tai U1740, mutta käyttöön löytyy myös muita valmiita vaihtoehtoja kuten Profi-Line Uppo tai Profi-T22.

U1520 ja U1740

Näillä ns. perusprofiileilla erona on vain fyysinen koko, eli käytettävä profiili valitaan käytettävän nauhan leveyden mukaan. Jos kyseessä on uudiskohde, niin valojuovien paikat kannattaa päättää jo hyvissä ajoin ja ottaa huomioon rakenteissa ja johdotuksissa. Yleisimmin valojuova asennetaan katon reunaan ihan seinään kiinni. Tärkeintä on, että katossa on jotain ”profiilin takana” jotta profiili saadaan kiinni.

Käsittelen tässä lyhyesti eri profiilien käyttökohteita, mutta haluan painottaa että loppujen lopuksi profiilien käyttö on hyvin paljon kiinni omasta luovuudesta. Profiilien ”väärinkäyttö” on sallittua ja jopa suotavaa.


LED-profiilin periaateasennus



1. Jos katossa on yleisesti käytetty 2x2” koolaus ja profiili asennetaan koolauksen suuntaisesti, joudutaan useimmiten lisäämään reunoihin puuta, esim. samaa 2x2” puuta kohtaan johon profiili on suunniteltu. Ristikoolatussa katossa tilanne on käytännössä sama.


2. Profiili pitäisi saada suunnilleen samaan tasoon lopullisen kattopinnan kanssa. Esim. levykatto on useimmiten 13mm kipsilevyä, joten profiilin pinta jäisi 7mm syvemmälle kuin kattopinta. Tämän voi korjata laittamalla profiiliin taakse sopivan paksuisia paloja muovia/vaneria/jne. Pienemmät erot 2-3mm pystyy korjaamaan myös laittamalla aluslevyjä eli ”prikkoja” profiiliin porattuihin ruuvin reikiin. Prikka/prikat liimataan esim. pikaliimalla profiilin taakse kiinni pinoksi.


3. Paneelikattoon pätevät samat säännöt kuin levykattoon. Huomionarvoista on paneelin mahdollinen eläminen varsinkin puupaneeleissa. Puupaneelin ja profiilin väliin pitää jättää mahdollinen elämisvara mikäli epäilee paneelin vielä muuttavan kokoaan. Parempi tapa on jyrsiä viimeisen paneelirivin pintaan upotus profiilille, jos paneelin paksuus tämän mahdollistaa. Näin viimeisen rivin voi tehdä täytenä eikä mitoittaminen ole niin tarkkaa. Jyrsintä pitää kuitenkin tehdä ennen viimeisen rivin asentamista kattoon.

Profi-Line Uppo

Profi-Line Uppo on hieman helpompi vaihtoehto asentaa, koska tämän profiilin kanssa tarvitsee huolehtia vain sopivan uran jättämisestä kattoon. Minkäänlaista tuentaa ei tarvita taakse, sillä Uppo on alasvalojen tapaan jousikiinnitteinen. Lisäksi Uppo-profiilin kanssa asennusura ei ole millintarkka, sillä reunus peittää pienet heitot.

Profi-T22

T22 on hyvin samanlainen U1520 profiilin kanssa, sillä erotuksella että T22 profiilissa on reunus joka peittää asennusuran reunat. Kiinnittäminen voidaan tehdä U1520:n tyyliin eli vaatii taakse kiinnityspinnan tai vaihtoehtoisesti reunuksesta liimaamalla. Profi-T22 on myös hyvä lattia-asennukseen. Kauluksen ansiosta elämisvara ei näy.

Profi-Hidden

Profi-Hiddenin tapauksessa kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Hidden voidaan asentaa ennen kattoa (kiinnitys seinäpintaan) tai katon jälkeen (kiinnitys kattopintaan). Asennus joko ruuveilla tai liimalla, mutta liimauksessa pitää varmistaa tuenta kuivumisen ajaksi.

Mikäli remontoit vanhaa ja katto uusitaan samalla, on tilanne sama kuin uudiskohteen kanssa. Jos taas tarkoitus on säilyttää alkuperäinen katto, tilanne on vaikeampi ja vaatii kokemusta.

Jokainen kohde on yksilö ja mikäli asennuksista on kysyttävää tai tarvitse neuvoa niin
 asiakaspalvelu@valosta.fi on oikea osoite ! Olemme mielellämme mukana projektissasi oli se sitten suuri tai pieni.

2 kommenttia:

  1. Hienon näköistä, meillä olisi myös nuo tuommoiset ledit haaveissa. Sitä on tässä hieman nyt mietittykin, että lisätään tuossa pienen remontin yhteydessä. Joku vain pitäisi löytää tekemään ne sähkötyöt. https://www.sahkoasennuksia.com/sahkotyot

    VastaaPoista
  2. Meillä on sähkömies tulossa käymään ensi viikolla, saadaan myös meidän valot asennettua. Muuten alkaakin olla jo hyvin valmista. Siitä asti, kun aloimme rakentamaan, tiesin että tahdon tämmöiset valot keittiöön. https://www.oulunsahkotek.fi/

    VastaaPoista