keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Taloyhtiöön aurinkoenergiaa!


Taloyhtiöön aurinkoenergiaa!
Tämän kertainen Valostan blogi käsittelee aurinkoenergiaa sekä aurinkoenergiajärjestelmän asennusta.

Aurinkoenergia ja eri ratkaisut ovat kasvattaneet suosiotaan sekä kuluttajien, että yritysten keskuudessa. Syitä tähän on monia, mutta varmasti suurimmat ovat tekniikan kehitys, laitteistojen hintojen lasku sekä ostetun sähköenergian hinnan nousu.

Aurinkoenergia on myös ollut monille tuntematonta aluetta ja ainoastaan aiheeseen perehtyneet “alan ammattilaiset” ovat tienneet ns. kannattavat ja ei niin kannattavat puolet. Tänä päivänä takaisinmaksuajat ovat jo erittäin järkeviä oikein suunnitelluissa sekä mitoitetuissa järjestelmissä. Järjestelmät maksavat itsensä takaisin sekä tuottavat takaisinmaksuajan jälkeen vielä saman ajanjakson verran päälle ilmaista sähköä !

Tällä kertaa asensimme asiakkaalle taloyhtiöön 24 paneelin aurinkosähköjärjestelmän kompensoimaan kiinteistösähkön kulutusta. Taloyhtiössä lämmityksen hoitaa maalämpö ja myös aiempi sähkönkulutus on ollut asiakkaan mukaan todella maltillista. Tähän lisättynä vielä kompaktin kokoinen aurinkosähkö, jolloin kulutukset alkavat olemaan hyvin matalat.

Järjestelmä toimitettiin avaimet käteen pakettina, jolloin asiakkaan ei tarvitse huolehtia mistään itse.


Alkusuunnittelun ja ehdotusten jälkeen sovittiin asennusajankohta pienellä kelivarauksella. Kelit osuivat kuitenkin kohtuu hyvin kohdilleen ja asennus päästiinkin tekemään suunnitellussa aikataulussa.

Asennukseen oli varattu kolme päivää kaikkineen asennustöineen. Asennukseen huomioitiin rakennuksen poikkeuksellisen korkea asennuskorkeus ja mm. nosturin käyttö.

Asennus aloitettiin kaapelireitin teolla. Kaapeli tuotiin vesikatolta päätyseinää pitkin alas, josta vedettiin läpivienti kellarikerroksen käytävän kaapelihyllylle ja tästä sähköpääkeskustilaan aina invertterille saakka.
Kuvassa asennetaan kaapelireitin putkitusta vesikatolta sähköpääkeskustilaan. Kaapelit suojataan säältä ja mekaaniselta rasitukselta.

Suojaukseen yleisesti käytetään eri vaihvuisia alumiinisuojaputkia sekä seinäkiinnikkeitä, joilla kaapelit voidaan kuljettaa paneeleilta invertterille suojattuna.


Tällöin ne eivät altistu rasitukselle tai auringonpaisteelle, joka vuosien saatossa saattaisi heikentää kaapelin eristettä.

Rakennuksessa oli tiilikatto ja ennen paneeleiden asennusta asennettiin aluspuut varsinaisia paneelikiinnikkeitä varten.

Tiilikattokiinnikkeet saadaan asennettua usein ilman erillisiä aluspuitakin vesikaton alusruoteisiin jos jako osuu suoraan kohdalle, mutta asentamalla omat aluspuut saadaan asennuksesta varmempi sekä pitkäikäisempi.Aluspuiden asentamisen jälkeen päästiin asentamaan varsinainen kiinnitysjärjestelmä. Kiinnitysjärjestelmän asennuksessa pitää ottaa huomioon oikeaoppinen asennus, jottei varsinkin suuremmissa järjestelmissä tule ongelmia paneelien kiinnityksessä.


Paneelien asentamisen jälkeen voitiin aloittaa asentamaan invertteriä. Invertterin asentamisessa pitää aina olla asianmukaiset tarvikkeet sekä noudattaa valmistajan ohjeita. Valostan käyttämissä inverttereissä on mm. mahdollisuus saada etäluennat, jolla voidaan seurata järjestelmän toimintaa sekä tuottoa etänä palvelimen tai esimerkiksi älypuhelimen kautta.

Invertteri asennettiin taloyhtiön sähköpääkeskustilaan, jossa se on hyvin suojassa sekä huolettavissa. Sähköpääkeskustilassa on mm. kiinteistön muut mittaukset sekä taloautomaatio, joten tila on varsin looginen asennuspaikaksi.

Kohteen invertteriin ei asennettu integroitua etäluentaa, vaan aurinkosähköjärjestlemä liitettiin taloyhtiön muuhun taloautomaatioon.

Taloyhtiön kaikki taloaumaatio, kuten lämmitys, sähköenergiankulutukset ym. ovat hallittavissa ja seurattavissa erillisestä etävalvomosta. Tämä mahdollistaa myös etäluennan ja seurannan kaikista taloyhtiön mittasuureista.


 Ennen invertterin asennusta ja lopullista kytkentää tehtiin tarvittavat käyttöönotot sekä mittaukset. Tämän jälkeen voitiin invertteri ohjelmoida ja asentaa seurantatyökalut taloautomaatio varten.

Invertterin ohjelmoinnin sekä käyttöönottomittausten jälkeen järjestelmä voidaan kytkeä toimintaan sekä tehdä käyttöönotto.

Käyttöönotossa pitää huomioida turvallisuus ja että järjestelmä on asennettu ja testattu oikeaoppisesti.

Järjestelmän huollon sekä toimivuuden takia ohjeistamme käyttäj(i)ä tai huollosta vastaava henkilöä. Näin järjestelmää voidaan jatkossa huoltaa sekä tehdä tarpeellisia toimenpiteitä itsenäisesti.


Lopputuloksena oli tyytyväinen asiakas sekä toimiva aurinkoenergiajärjestelmä, jolla saatiin kiinteistön sähkönkulutusta laskettua.
 

Parempaa valovoimaa, sekä tuottoisaa, ilmaista ja ekologisempaa tulevaisuuden energiaa!

Otathan meihin yhteyttä ja suunnitellaan sinullekin valmiiksi hyvä paketti tuottamaan tuleviksi vuosiksi ilmaista ja vihreää energiaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti